Toneelvereniging In de Kèkert - De vereniging
1986/1987 – Hommeltje

KORTE INHOUD

Het stuk begint met een toespraak tot het publiek van de inspecteur van arbeid. Hij vindt dat het nu maar eens uit moet zijn met dat flauwe amusementstoneel van tegenwoordig. Eindeloze driehoeksverhoudingen die niemand meer interesseren. Mevrouw ont­vangt haar minnaar om vier uur ‘s middags… wie gelooft daar nog in? Wie is er tegenwoordig nog vrij tussen vier en zes? En denk eens aan de verkeersopstoppingen die je op dat uur hebt! En dan komt de echt­genoot thuis en betrapt haar. Om tien over vier! „Waar werkt die man?”, vraag ik u. Welk ministerie, welke onderneming of bedrijf laat zijn personeel om tien over vier vrij om zijn vrouw op overspel te be­trappen? Nee, het is volkomen uit de tijd. Waar een toneelstuk over moet gaan, dat is over arbeid want arbeid, dat is de mens.

En dan zien we het gezellig interieur van de familie Fléchart. Een grote woonkeuken met een goed opvallende klok. Het is half acht in de morgen. Eugène Fléchart, zijn zoon Roel en zijn schoonzoon Fred maken het ontbijt klaar. Daarna verschijnen de dames. Irma, mevrouw Fléchart. Marleen, de vrouw van Fernand. Susan, de jongste dochter van de Fléchart ‘s. Ze moeten opschieten met het ont­bijt want de vrouwen moeten naar hun werk.

Irma is caissière in een groot warenhuis en Susan is daar ook werkzaam (bij de expeditie). Marleen bedient een hijskraan op een fabrieksterrein. De drie mannen doen de huishouding en zorgen voor de baby, het zoontje van Fred en Marleen. Hij wordt Hommeltje genoemd en ze zijn allemaal dol op hem. Alles is voortreffelijk geregeld; alleen Susan beklaagt zich af en toe, dat zij moet werken terwijl die mannen de hele dag niets doen. Als dan de inspecteur van arbeid op bezoek komt, is hij het volmaakt met haar eens. Vrouwen moeten de huishouding doen en mannen moe­ten werken. Maar, als hij in de gelegenheid gesteld wordt om de orga­nisatie gade te slaan. Dan begint hij toch te twijfelen, of dat wel altijd op gaat.

En dan komt Susan met het schokkende nieuws dat zij gaat trouwen met een man die een betrekking heeft! Even dreigt alles mis te lopen, maar al gauw vinden zij de enig juiste oplossing. Susan blijft werken en Guus wordt de vierde huisvrouw in de familie.

INFORMATIE

Speeldata23, 25, 28, 30 en 31 januari 1987
RegisseurFrank Hammond
SchrijverFelicien Marceau
SoortBlijspel

ROLVERDELING

Adrie van de WouwVan Santen, Inspecteur van arbeid
Ellie van de WouwIrma, de vrouw van Eugène
Jacqueline MoonenSusan, dochter van Eugène
Jan PullesFred de Graaf, echtgenoot van Marleen
Jos van de WouwGuus Suikerbuik, mogelijke lief van Susan
Judith LambregtsMarleen, dochter van Eugène
Paul LambregtsRoel, zoon van Eugène
Piet van RoovertEugène Flechart