Toneelvereniging In de Kèkert - De vereniging

Onze vereniging

Wie zijn wij
Geschiedenis
Leden
Bestuur

Toneelvereniging “In de Kèkert” is een actieve en enthousiaste groep toneelspelers, die al een flinke staat van dienst heeft. We hebben als hoofddoelstelling de bezoekers en de spelers te vermaken. In het stukje geschiedenis kunt u e.e.a. lezen over het ontstaan van onze club. Na al die jaren hebben we nog niets van onze glans verloren. Vol overgave kruipen de spelers in de huid van de personages, die we neer willen zetten. De regisseurs proberen altijd recht te doen aan de spelers en de schrijver, maar zij kijken sterk naar wat het publiek beleeft. We proberen altijd echt te zijn, met zo nu en dan een klein flardje theater.

De club heeft rond de vijftien spelers. Sommigen spelen elk jaar, anderen nemen regelmatig een sabbatical. De laatste jaren zie je in de keuze van het stuk onze doelstelling erg duidelijk. Wij willen ervoor zorgen, dat de mensen een onbezorgde avond met veel kijk- en lachplezier beleven. Gelachen en genoten hebben wij ook, al vele jaren, op elke oefenavond.

Wij blijven ons publiek trouw en presenteren ze een klucht of blijspel. Als je dit wilt meemaken, dan zul je naar ons moeten komen kijken.

Dus hou deze site goed in de gaten, want in enkele weekenden van januari kunt ons op vier of vijf avonden bewonderen. U bent van harte welkom.

De toneelvereniging is ontstaan uit een clubje enthousiastelingen die al vele jaren actief waren op de culturele kringdagen van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) in Esbeek. Ook waren ze betrokken bij de cabaretavond van de KPJ. De liefde voor het toneel zette diverse cabaretbijdragen van andere kpj-leden onder druk, omdat zij al enkele jaren een (bijna) avondvullend toneelstuk brachten. Het leek de oprichters dan ook verstandig om de jongeren, want de meeste van de initiatiefnemers waren net getrouwd of woonden samen, de ruimte te geven en een heuse Esbeekse toneelvereniging op te richten. Zo werd er in 1981 een oprichtingsvergadering uitgeschreven en alle belangstellenden konden op deze vergadering komen.

We kregen een mooi clubje bij elkaar. Er werd een naam bedacht: toneelvereniging „In de Kèkert”en de toneelvereniging was een feit. In de laatste jaren bij de KPJ waren we in contact gekomen met Frank van Hamond, die toen in Esbeek woonde. Hij was echt aan toneel verslaafd. Hij regisseerde ons al vier jaar en stapte mee over naar de toneelvereniging. Bij de KPJ speelden we nog in de oude zaal van Schuttershof. Dit was altijd reuze gezellig, maar tijdens de opvoeringen was het toch maar behelpen. Daarom werd er besloten om in de gymzaal onze uitvoeringen te doen.

We repeteerden vanaf september trouw elke week in Schuttershof en in april 1982 werd ons eerste toneelstuk „Er verdwijnt een gast” door „In de Kèkert” gespeeld. Een week van ploeteren is eraan vooraf gegaan, want de vloer van de Haaikneuters moest erin, de schotten (3.50 m) voor het decor waren al eerder door Jos van de Wouw gemaakt, die overigens tot op heden nog steeds dienst doen. Met een bezoekersaantal tegen de 700 bezoekers over twee avonden mag je wel als een geweldig succes ervaren en dat deden we dan ook. De vier jaar ervaring bij de KPJ en de deskundige leiding van Frank van Hamond waren daar zeker ook debet. Aan. Het tweede jaar speelden we „De kat op het spek”. Ook hiermee oogsten we zeer veel succes. Maar niet alleen in Esbeek…

We speelden het stuk namelijk ook in de Koepel in Breda. Dit was toch wel een zeer bijzondere ervaring. Eén act blijft een gouden anekdote: Piet van Roovert vertolkte de rol als kruimeldief en moest op enig moment opkomen en iemand met een wapen bedreigen. Hij was het pistool echter vergeten. Hij stak echter zijn hand in zijn jaszak en maakte een pistoolgebaar. Nel Buijlinckx zijn tegenspeelster stond gelukkig met haar rug naar hem toe, het publiek lag compleet dubbel… De eerste jaren speelden we hoofdzakelijk komische thrillers en blijspelen. Na drie jaar verhuisden we naar het net verbouwde parochiehuis, dat omgedoopt was tot dorpshuis, de huidige zaal van Schuttershof, die in 2007 weer grondig werd gerenoveerd.

Een knus toneeltje met een leuke zaal van zo’n 100 tot 125 zitplaatsen zorgden ervoor, dat we de eerste jaren daar nog vijf voorstellingen speelden. Het bezoekersaantal liep echter terug en we kozen ervoor, om naar vier oefenavonden terug te gaan. In de galerij en het archief kun je alle stukken bewonderen of erover lezen.

Vanaf 1988 wordt de regie door Adrie van de Wouw of Jan Pulles verzorgd. En in 2010 had Astrid van Egmond haar toneeldebuut. Naast avondvullende toneelstukken hebben we op verschillende braderieën ook wagenspelen gespeeld en hebben we zelfs vijf jaar lang een kwalitatief sterke playbackshow gepresenteerd. In 1989 werden wij in de gelegenheid gesteld om een groots openluchtstuk uit te voeren. Aan deze productie werkten toen een kleine 70 mensen mee. Dit werd met groot succes herhaald in ons jubileumjaar 2006.

Bekijk de actuele leden lijst

 • Jan Pulles – lid vanaf 1981
 • Mariet Pulles van den Biggelaar lid vanaf 1981
 • Ans Verhoeven Schepens – lid vanaf 1981
 • Adrie van de Wouw – lid vanaf 1981
 • Ellie van de Wouw Abrahams – lid vanaf 1981
 • Ad Hesselmans – lid vanaf 1990
 • Wim van den Biggelaar – lid vanaf 1993
 • Margret Hesselmans Abrahams – lid vanaf 1993
 • Paul Hesselmans – lid vanaf 1997
 • Jeroen Oerlemans – lid vanaf 1998
 • Astrid Wilborts – lid vanaf 1998
 • Rachel Rijnen -lid vanaf 1999
 • Astrid van Egmond – lid vanaf 2003
 • Judith Oerlemans – lid vanaf 2007
 • Vera van den Biggelaar – lid vanaf 2010
 • Jan van den Brugge – lid vanaf 2010
 • Minke Verhoeven – lid vanaf 2012
 • Lars Trommelen – lid vanaf 2013

DE BESTUURSLEDEN

Voorzitter
Jan Pulles
013-5169438

Secretaris
Adrie van de Wouw
013-5169418

Penningmeester
Mariet Pulles
013-5169438

SPEELADRES WINTERSTUK

Café Schuttershof
Dorpsstraat 2
Esbeek
013 5169242